Játék közben a leginkább felmerülő hibák néhány általános kategóriába sorolhatóak, ezért ebben a cikkben segítséget nyújtunk ezen problémák megoldásában.

Vizuális „műtermék” hibák

A „termék” kifejezés ebben az összefüggésben a vizuális média súlyos torzulásait jelenti. A PC-s játékoknál ez különféle grafikus furcsaságokban nyilvánul meg: elvetemült geometria, furcsa textúra, villogó elemek és sok más hasonló.

Mivel a monitorra továbbított vizuális kép feldolgozásáért a videokártya a felelős, ezeknek a problémáknak a gyökere legtöbbször a GPU-ban keresendő, így ezekre a problémákra is ott lesz a megoldás.

  • Első lépésként mindig ellenőrizd, hogy a legújabb illesztőprogramok vannak-e telepítve. Ha nem rendelkezel a legújabb illesztőprogramokkal, akkor valószínűleg, azok frissítése megoldja a problémát.
  • Ha nem, akkor hőmérsékleti probléma lehet.
  • Ha még nem tisztítottad meg számítógépedet, akkor itt az ideje. Az összegyűlt por a grafikus processzor túlmelegedését okozhatja, ami károsíthatja a videokártyát, de a számítógépben található egyéb alkatrészeket is.
  • Gondoskodnod kell a számítógép megfelelő szellőztetéséről. Ha túlhajtottad a GPU-t, fontold meg a névleges frekvenciára való visszatérést.
  • Végül lefuttatható a videokártya „stressz tesztje” – ha ott is megjelennek műtermékek és egyéb hibák, akkor a videokártya a meghibásodás szélén állhat.

Gyakori lassúság – lag

A sok előforduló probléma közül a késést utálják a legjobban a játékosok. Ha még nem találkoztál a lag kifejezéssel, akkor az a játékszerver és a számítógép közötti kommunikáció késésére utal. A késés az internetkapcsolat minőségétől is függ. Ha ilyen problémát tapasztalsz, ellenőrizd, hogy vannak-e nagy sávszélességet igénylő alkalmazásaid – például letöltések, videók –, vagy hogy a hálózati hardver képes-e kezelni a modern igényeket.

A késés még nagyobb probléma instabil internetkapcsolat esetén. Ha WiFi-n keresztül csatlakozol, akkor a vezetékes kapcsolatot kell figyelembe venni. Ha ez nem lehetséges, akkor a lehetőségek függvényében többféle megoldást találhatunk, beleértve a hálózati adaptert is.

Vedd figyelembe, hogy ha a játék peer-to-peer (P2P) kapcsolatot használ, akkor az élmény is gyengébb lesz, ha a másik játékos rossz kapcsolattal rendelkezik. A dedikált szerverrel rendelkező játékok esetében azonban a gyenge kapcsolat csak a felhasználót érinti.

Fagyás

Ha a játék nem fut simán, az élmény nagyon frusztrálóvá válhat. Ha a játék gyakran összeomlik, offline állapotban is lefagy, és meg kell várni, amíg helyreáll, akkor nagyon valószínű, hogy a problémát valamilyen összetevő okozza.

Első lépésként a grafikát alacsonyabb vizuális szintre állíthatjuk, illetve ellenőrizhetjük, hogy a számítógépes erőforrások elegendőek-e az adott játékhoz. Zárd be a háttérben futó programokat, amelyek felemészthetik az erőforrásokat (CPU-t és RAM-ot), illetve ügyelj arra, hogy a HDD/SSD-n legyen elég hely, hogy a játék „lélegezzen”.

Képernyőszakadás

A grafikai problémákat már tárgyaltuk, de ez a képernyőszakadás egy speciális probléma. Ez a jelenség akkor figyelhető meg, ha játék közben egyszerre több képkocka jelenik meg a monitoron, amelyek nem illeszkednek megfelelően.

Mint sok problémát, ezt sem egyetlen összetevő okozza. Ez akkor fordul elő, ha a videokártya jele nincs szinkronban a monitor frissítési gyakoriságával. Ezért a videokártya új képkockát küld, miközben a monitor még nem fejezte be az előző képkocka megjelenítését, így törött képet észlelsz.

A legtöbb játékban V-sync található a probléma leküzdésére. A funkció aktiválásával a probléma megszűnik, de megjelenhet a rettegett bemeneti késés. A beviteli késleltetés különbözik a hálózati késéstől, mivel itt a felhasználó műveletei és maga a játék között van késés.

Összeomlás

A játék összeomlása egy másik történet, mert gyakran elveszíted a fejlődést, vagy ha gyakran előfordul, nem tudod folytatni a játékot.

Ezekre a problémákra a megoldások gyakran nagyon specifikusak, de néhány lépést megtehetsz, mielőtt elkezdenéd böngészni az internetet: mindenekelőtt ott az újraindítás, hogy a probléma ne csak átmeneti legyen. Ha továbbra is fennáll, megpróbálhatod kikapcsolni a víruskeresőt vagy más olyan szoftvert, amely megzavarhatja a játék működését. Továbbá megpróbálhatod rendszergazdaként is futtatni a játékot, néha ez megoldja a problémát. Ha ezek sem segítenek, akkor megpróbálhatod újratelepíteni a játékot.

Szólj hozzá!