Manapság az USB flash drive, akárcsak a mobiltelefonok, szinte mindenkinek van. Mivel az áruk egyre alacsonyabb, a méretük pedig nagyon kicsi, egyre több ember használja őket az adatok tárolására, valamint az egyik számítógépről a másikra történő átmásolására. Azonban az USB-k használata nemcsak tárolásra és másolásra alkalmas. Rengeteg egyéb felhasználási lehetőséget rejtenek magukban ezek a sokszor „icipici” eszközök, amelyekre talán még nem is gondoltál. Az alábbiakban felsorolunk néhányat, amelyek számodra is hasznosak lehetnek.

1. Használd az USB meghajtót a számítógép biztonságos zárolásához/feloldáshoz

Ahelyett, hogy jelszóval védenéd a számítógéped, használhatsz pendriveot is. Ha blokkolni szeretnéd a számítógéped, most megteheted a PREDATOR alkalmazással. A számítógép fizikai kulccsal történő lezárása nagyon hasznosnak bizonyulhat sok esetben. Most ezt megteheted egy USB-kulcs segítségével is, miután létrehoztad. Behelyezés után a számítógép feloldódik a használathoz, míg eltávolítása után korlátozódik az illetéktelen személyek hozzáférése a rendszerhez. Ez olyan, mintha a Lock funkciót (Win + L kombináció) használnád a Windowsban, de nem kell minden alkalommal megadnod a jelszót a rendszer eléréséhez.

2. Hordozható alkalmazásokat futtat

Sokaknak az a benyomásuk, hogy minden programot telepíteni kell használat előtt, de nem mindegyik ilyen. Számtalan hordozható program létezik, amelyek közvetlenül az USB pendrive-ról futtathatók, bármilyen USB porttal rendelkező számítógépről. Így mindig rendelkezhetsz a munka folytatásához szükséges programokkal, még akkor is, ha nem férsz hozzá a személyes számítógépedhez.

3. Használd a ReadyBoostot a teljesítmény növeléséhez

Bár az SSD-k nagyon népszerűek és elterjedtek, még mindig sok olyan számítógép van, amely csak hagyományos HDD-t használ. Nem rendelkeznek az SSD teljesítményével, de a ReadyBoost alkalmazással nagyban csökkenthető a teljesítménybeli különbség.

Hogyan működik? Egyszerű, a ReadyBoost gyorsítótárat hoz létre a pendrive-on a rendszer által gyakran elért fájlokhoz, és a rendszer ahelyett, hogy a merevlemezről érné el ezeket a fájlokat, közvetlenül a pendrive-ról éri el őket. Még ha az 7200 RPM-es HDD esetén ez a teljesítménynövekedés elenyésző is, az 5400 RPM-es HDD-vel rendelkezők számára ez a megoldás könnyen megfizethető alternatíva lehet

4. Mentsd el adatait a Win32 Disk Imager segítségével

Ha egynél több célra használod az USB-meghajtót, ajánlatos biztonsági másolatot készítened a tartalmáról. A biztonsági mentés egyszerűen elvégezhető a Win32 Disk Imager segítségével, lényegében egy kép jön létre a stick tartalmáról. Bár nem a biztonsági mentés a fő célja, a Win32 Disk Imagerrel könnyen készíthetsz képeket az adatok mentéséhez, amelyeket később szükség esetén helyreállításra használhatsz fel.

5. Operációs rendszerek telepítése

Ha új operációs rendszert szeretnél telepíteni a számítógépedre, ezt megteheted egy bootolható stick segítségével. Egy dedikált segédprogrammal létrehozhatsz és átvihetsz rendszerindító Windows-képet a Microsoft webhelyéről a memóriakártyára, majd közvetlenül a merevlemezről telepítheted az operációs rendszert a számítógépedre. Természetesen az eljárás mind a Linux, mind a macOS telepítésekre érvényes.

Ahogyan láthatód az USB flash drive felhasználási módja igen sokszínű és változatos, nem korlátozódik le a képek tárolására, ahogyan eddig sokan gondolták. Az alább felsoroltakon kívül még számtalan lehetőség áll rendelkezésedre, ha szeretnéd kihozni ebből az egyszerű és pénztárcabarát eszközből a legtöbbet.

Szólj hozzá!