Napjainkban a laptopok mindennapi életünk elengedhetetlen részét képezik. Legyen szó vállalkozásról vagy otthoni személyes ügyekről, a laptopok mindenhol jelen vannak. Amennyiben új laptop vásárlásán gondolkodsz, vagy már meg is találtad, a régire már biztosan nem lesz szükséged. Egyrészről helypazarlás, másrészről pedig semmi szükség egyszerre két laptopra. Nos, ha nehezen válasz meg a régitől, a probléma megoldásának kulcsa az újrahasznosítás folyamatában valósul meg.

Mivel évente, de akár havonta jelennek meg új generációs laptopok, amelyek számtalan súly-, teljesítmény és egyéb fejlesztéseket tartalmaznak, könnyű lemondani és rendszeresen újat vásárolni. A legtöbb fogyasztó nem veszi észre, hogy az elektronikai cikkek újrahasznosításának ilyen nagy jelentősége van, de mégis.

Miért hasznosítsd újra a laptopodat?

Néhány igazán jó ok, amiről valószínűleg nem tudsz, az az EPA kijelentése, amely szerint 1 millió laptop újrahasznosításával annyi energiát takaríthatsz meg, mint amennyi energiát felhasznál több mint 3500 amerikai otthon, alig egy év leforgása alatt. Az elektronikában vannak újrahasznosítható alkatrészek, amelyek új termékekbe beépíthetők. Az elektronika tartalmazhat mérgező anyagokat, amelyek károsíthatják a környezetet, ezeket egyszerűen egy hulladéklerakóba helyezik ártalmatlanítás céljából.

Információk törlése a laptopodról az újrahasznosítás előtt

Mielőtt még arra gondolsz, hogyan hasznosítsa újra laptopodat, tisztában kell lenned azzal, hogyan törölheted ki az összes érzékeny információt. Bizonyos infók, amelyeket online töltesz ki, a legbizalmasabb adataidra vonatkoznak, például jogosítványra, bankszámlára, társadalombiztosítási számra stb.. Továbbá számos online fiókodhoz felhasználónevet és jelszót is használsz, ami automatikusan kitöltődik használat esetén.

Tehát biztosnak kell lenned abban, hogy minden személyes adat átkerül az új laptopra, és lekerül a régiről, mielőtt újrahasznosítanád.

Laptop törlése újrahasznosítás céljából

Biztonsági mentés – a felhőszolgáltatások és a külső merevlemez lehetővé teszi, hogy minden szükséges adatot áthelyez az új laptopodra.

Engedélyek visszavonása – az iTunes és az Adobe két példa olyan alkalmazásokra, amelyek korlátozzák, hogy hány eszköz férhetsz hozzá. Az újrahasznosítás előtt meg kell szüntetned a régi eszköz engedélyét ezekben az alkalmazásokban. Ha nem, előfordulhat, hogy nem tudod majd elérni őket az új laptopodon.

Tisztítás és alaphelyzetbe állítás – a régi merevlemez tisztításához használj olyan szoftvert, amely megfelel a DOD szabványnak. A Windows és az Apple alaphelyzetbe állítási és visszaállítási útmutatókkal segít ebben.

Miért fontos a számítógép-monitorok újrahasznosítása?

Jelenleg senki sem definiálja az elektronikai hulladékot. Ez egy általános kifejezés, amely a fogyasztói és üzleti elektronikai eszközöket takarja, amelyek egyszerűen lejárták hasznukat. Az elektronikai újrahasznosítás során az elemeket vissza kell állítani eredeti állapotukba, vagy más szóval nyersanyaggá redukálni. Minden újrahasznosításra szoruló elektronikai cikk tesztelési fázison megy keresztül, hogy azonosítsák az újrafelhasználható alkatrészeket. Hacsak nem vagy szakértő, nem is sejted, mennyi mérgező összetevő lehet az elektronikai hulladékban.

Ha újra kell hasznosítania egy katódsugárcsöves (CRT) monitort, tudnod kell, hogy négy-nyolc font ólmot tartalmaz. Továbbá, ha a képernyő folyadékkristályos (LCD) képernyő, akkor kis fénycsövek világítják meg, amelyekben higany van. Mindkettő mérgező fém, amelyeknek a monitoron belül kell maradniuk. Ezért olyan fontos az újrahasznosítás ellenőrzése. Mert ezeket a monitorokat távol kell tartani a szemétlerakóktól.

Legyél azonban óvatos, amikor újrahasznosítod őket. El kell vinned őket valahova újrahasznosítás céljából, mert a „járdaszéli újrahasznosítási” program nem számít annak.

Összegezve: mindenképpen olyan helyre vidd el, ahol a helyes szétszerelésre vagy újrahasználatra összpontosítanak. Ennyit igazán megtehetünk Földünk jövőjéért!

Szólj hozzá!