Amikor számítógépes berendezést küldesz vissza javításra, érdemes betartani néhány alapvető szabályt, hogy sérülések nélkül jusson el hozzánk.

Bizonyára megérted, hogyha elküldesz nekünk egy számítógépet, amelynek mondjuk csak a tápegységét kell kicserélni, de az nem megfelelően lett becsomagolva, és a szállító útközben megdönti, ami által tovább törik, akár az előlap, már nemcsak a tápegység cseréjére lesz szükség. Ha meg is javítható az útközben okozta sérülésektől, az újabb jelentős plusz költséget jelent. A készülék megfelelő csomagolása mindkét fél számára a legjobb megoldás – ezért használj mindig olyan csomagolást, mint amilyen az újonnan megvásárolt termékekből is ismersz.

Íme az ideális csomagolás lépésről-lépésre!

Az első lépés az lenne, hogy csomagold be úgy a készüléket, ahogyan az elején megkaptad. Ha viszont már nincs meg az eredeti doboz és a töltelék, ahogyan az az esetek többségében lenni szokott, akkor kövesd az alábbi útmutatót:

1. Megfelelő méret – a doboznak olyan tágasnak kell lennie, hogy a termék teljesen elférjen benne, és legyen még hely a töltéshez is. Lezárás után a doboz minden részének egyenesnek kell lennie, nem domborodva vagy besüllyedve.

2. Töltelék – a termék és a csomagolás közötti szabad helyet puha anyaggal kell kitölteni, például buborékfóliával, habtöltelékkel, légpárnákkal stb.

3. Terhelhetőség – a doboznak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a termék ne essen ki belőle. Például egy vékony kartondobozban nem szabad egy nehéz számítógépházat tartani. A fuvarozók azt is javasolják, hogy a csomag súlyának legalább ötszörösét is elbírja, mivel szállítás közben a csomagok gyakran egymásra vannak rakva.

4. Forgatás – a csomagolás során figyelembe kell venni, hogy a csomag szállítás közben az oldalára vagy fejjel lefelé is fordulhat. A dobozt biztonságosan rögzíteni (lezárni) kell, hogy szállítás közben ne nyíljon ki.

5. Jelölés – ha ismételten használod ugyanazokat a dobozokat, mindenképpen távolíts el minden régi szállítási címet és jelölést, hogy elkerülje a félreértést a raktáron való áthaladás során.

6. Árutípus – minden terméket a tulajdonságainak megfelelően kell csomagolni. Például az általunk forgalmazott csúcskategóriás számítógépek és laptopok tömör alumínium házzal rendelkeznek, de ha LCD monitort küldesz vissza, akkor a képernyőpanelt nemcsak a karcolásoktól, hanem az ütésektől is védeni kell. Ezért a csomagolás során mindig vedd figyelembe az áru típusát!

Példa a nem megfelelő csomagolásra

Példának megemlíthetünk egy olyan szállítmányt, amely panasz miatt érkezik be hozzánk. A doboz masszív, mérete ideális, a szabad hely tele van párnázva anyaggal. Hol itt a hiba? Ott, hogy magát a készüléket azonban nem csomagolták be semmibe, csak be volt rakva simán a dobozba. Ha pedig a tetején a doboz fémkapcsokkal van lezárva, azok megnyomhatják erősen a készülék tetejét. Ráadásul ha a szállító még fel is fordítja a csomagot, vagy több csomagot tesz rá, az elég, hogy a számítógép sokkal rosszabb állapotba kerüljön a szervizbe, mint előtte. Ha viszont az egész készüléket buborékfóliába csomagolják, akkor egy ilyen esetnek nem szabad megtörténnie.

Kérjük, mindig tartsd be a fenti elveket a küldemények becsomagolása során. Segítesz magadon, de nekünk is! Ha bármilyen kérdésed van a csomagok csomagolásával kapcsolatosan, vagy bármilyen más panasz, fordulj hozzánk bizalommal! Örömmel tisztázunk mindent és segítünk!

Szólj hozzá!