Úgy döntöttél, hogy lecseréled a lassú számítógéped vagy a sokadik laptopod, mert nem vagy elégedett? Segítünk, hogy végre megtaláld álmaid laptopját!

Laptop vásárlásakor sok mindenre kell figyelni, hiszen sok kicsi vagy nagyobb tényező együttese határozza meg, hogy milyen teljesítményt nyújt. Mivel egy nagyobb horderejű befektetésről van szó fontos, hogy megfontoltan dönts, legyen az akár új, akár használt laptop. Az alábbiakban láthatod, hogy milyen fő  kritériumot kell figyelembe venned vásárlás előtt.

1. Processzor

A processzor – alapvetően a számítógép agya, ettől függ leginkább a rendszer teljesítménye. Minél több maggal rendelkezik, és minél magasabb az üzemi frekvenciája, annál jobb teljesítményt nyújt. De ennek ára van, mégpedig a nagyobb energiafogyasztás. Ha az energiafogyasztás nem sokat számít neked, hiszen a közelben lesz áramforrás, akkor keresd a leggyorsabb processzort! Ha azt szeretnéd, hogy a lehető leggazdaságosabb legyen, nézze meg a feltüntetett TDP-t, minél alacsonyabb, annál jobb!

2. GPU (videokártya)

A videokártya – majdnem ugyanolyan fontos kritérium. Egy gyors videokártya lehetővé teszi a játékok zökkenőmentes és részletgazdag futtatását. A legtöbb olcsó noteszgép vagy irodai laptop integrált videokártyával rendelkezik, amelyek fogyasztása alacsonyabb, de teljesítményük jóval kisebb.

3. RAM memória

RAM – amennyit csak lehet! A jelenleg ajánlott minimális mennyiség 4 GB, ami lehetővé teszi az operációs rendszer zökkenőmentes és megszakítás nélküli működését, valamint az alkalmazások közötti gyors váltást, vagy ahogy mondani szokás, a multitaskingot.

4. HDD

Tárolás – ha valamikor régen a tárolókapacitás elég fontos volt, mert elég sok mindent kellett a merevlemezre menteni (zenéket, filmeket, játékokat, dokumentumokat), ma már nem annyira. Közvetlenül az internetről hallgathatsz zenét, filmeket nézhetsz közvetlenül online, és dokumentumokat menthetsz a felhőbe. Tehát még egy 256 GB-os SSD-vel is boldogulunk, egy kicsit a határon, de boldogulunk.

5. Kijelző

A kijelző – a vásárlási döntés másik fontos szempontja. A szabvány 15,6 hüvelyk. Ha nagyobb mobilitásra vágysz, akkor válaszd a kisebb átlójú, 11 vagy 13 hüvelykes készülékeket. A Full HD felbontás minden árkategóriában nagyjából standarddá vált. Amire még mindig figyelned kell, az a frissítési sebesség. Drágább laptopok esetében a frissítési frekvenciának legalább 120 Hz-nek kell lennie, hogy a képernyőn sokkal simább legyen a kép.

6. Csatlakozás

Szerencsére manapság a legtöbb laptopban nagyjából minden megvan, amire e tekintetben szükséged lehet. Egyetlen laptopból sem hiányozhat legalább 2-3 USB-bemenet, LAN, WIFI, audiocsatlakozók – fejhallgató és mikrofon, HDMI és opcionálisan Bluetooth.

7. Külső

Burkolat és összeszerelés minősége – online vásárláskor elég nehéz ellenőrizni az építési, kivitelezési és összeszerelési minőséget általában. Ha van lehetőséged arra, hogy a valóságban is ellenőrizd a kívánt modellt, jó lenne ezt megtenni. Nézd meg, hogyan záródik, nyikorog-e, szilárd-e a zárszerkezet stb. Egyébként a minőség elvileg az árral együtt nő.

8. Hang

Hangszórók – az esetek túlnyomó többségében középszerűek, mert a jobb minőség nagyobb burkolatot igényel, és mint tudjuk, a hely luxus egy laptopban.

9. Akkumulátor

Az akkumulátor élettartama egyeseknek fontos, másoknak nem. Sajnos a gyártók által feltüntetett adatok nem sok információt adnak erről, és gyakran használhatatlanok. Az akkumulátor élettartama nagyban függ a laptop használatának forgatókönyvétől, mivel az igényes alkalmazások, például a játékok, filmek, gyors akkumulátor lemerüléshez vezetnek. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a laptop, annál többet fogyaszt és annál rövidebb az akkumulátor élettartama.

Szólj hozzá!