Mit jelentenek az Intel Core i3, i5, i7 és i9 jelölések, illetve melyiket milyen felhasználási célra érdemes választanod? Cikkünkben bemutatjuk!

A legtöbbek számára a processzor általában az egyik legidegenebb fogalom a laptopok világában és emiatt sokan jelentéktelennek is tekintik. Pedig korántsem mindegy, hogy milyen processzor van eszközünkben, hiszen az egyik legfontosabb és egyben legdrágább részét képezi minden laptopnak.

Ma a világ két legnagyobb processzorgyártója az AMD és az Intel. Bár mindkettő megállja a helyét a piacon, mégis az Intel napjaink vezető processzorgyártója. A legtöbb esetben is ezzel találkozhatsz laptopvásárláskor, éppen ezért az Intel processzorok különböző típusait mutatjuk be.

A processzor választás kérdése, ami a felhasználás céljára vezethető vissza. Célszerű annál erősebb processzort választani, minél komolyabb célra használjuk laptopunkat. Például ha munkahelyen szeretnénk használni, akkor mindenképp érdemes erősebbet választani, mintha csak otthoni filmezésre használnánk azt.

Sokaknak ismerős lehetnek már az Intel Core i3/i5/i7 vagy akár az i9 feliratok, hiszen laptopjaink nagy részének alsó sarkában megtalálhatók ezek a jelölések. Természetesen a szakmabeliek kívülről tudják, hogy melyik típus mire képes, mégis sokan vagyunk, akik egyáltalán nem vagyunk jártasak ebben a világban. Pedig kifejezetten fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik szám mit jelöl és mikor melyiket érdemes választani.

Napjainkban az Intel processzorai közül is az Intel Core az a típus, amelyik a legjobban teljesít és egyben a legnépszerűbb. Most pedig nézzük melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a processzoroknál.

Magok

A magok száma azt jelzi az eszközben, hogy fizikailag mennyi processzormag található benne. A mag lényegében utasításokat hajt végre, avagy olvas.

Korábban a processzorok még csak egyetlen maggal rendelkeztek, mára viszont találkozunk 4, 6, 8, de akár 10 magos processzorokkal is. A magok számától függhet például az alkalmazásaid betöltési sebessége vagy a játékok, videók zökkenőmentes lejátszása. Néhány kivételtől eltekintve, elmondható, hogy minél több magos egy processzor, annál erősebb és jobb teljesítményt biztosít laptopodnak.

Szálak

A laptopokban található processzor magok mellett létfontosságú szempont még a szálak száma. Ugyanis, a processzorokban található szálak száma mutatja meg, hogy az eszköz hány folyamatot képes párhuzamosan futtatni. Minél több szálon dolgozik egy adott processzor, annál nagyobb teljesítményre képes bizonyos számítási feladatok esetén.

Így például egy gyakran videóvágásra/szerkesztésre vagy fájlok tömörítésére használt laptopnál nagy előnyt jelent a több szál.

De mégis hogyan válasszak?

Az Intel Core i3, i5, i7 és i9 esetében különböző generációk állnak rendelkezésedre ma a piacon. Alapvetően elmondható, hogy a teljesítmény minden új generáció megjelenésével növekszik, tehát minél újabb generációs a processzorod, annál több „extrával” rendelkezik és annál újabb technológiával büszkélkedik.

Néhány kivételtől eltekintve, az is elmondható, hogy minden generációban az i9 erősebb, mint az i7, ami erősebb, mint az i5, ami szintén erősebb, mint az i3. Jelenleg mondhatni a 9. generáció van leginkább használatban.

Összegezve

Tehát korántsem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk használni laptopunkat, hiszen annak megfelelően kell választanunk hozzá processzort is. Otthoni használat esetén tökéletes választásnak bizonyulnak az Intel Core i3 processzorok, de az új generációnak köszönhetően már bonyolultabb feladatok elvégzésében is helytállnak.

Az Intel Core i5 processzorok igazán megbízható teljesítményt nyújtanak, kiváló választás abban az esetben, ha laptopunk a munkahelyi eszközünk is egyben.

Ma már az Intel Core i7-es, de még inkább az i9-es processzorok azok, amelyek már a prémium kategóriás laptopokban kapnak helyet. Ezek tehát alkalmasak már a lehető legösszetettebb feladatok és folyamatok zökkenőmentes végrehajtására is.

Szólj hozzá!