Nem mindegy, hogyan és milyen rendszerességgel tisztítjuk laptopunkat, hiszen nemcsak élettartamát hosszabbítjuk meg, de egészségünkre is hatással van.

Sokan gondolják úgy, hogy a laptop tisztítás mindenki számára oly egyértelmű és természetes folyamat, mint ahogyan a bútorainkat is portalanítjuk. Az igazság azonban az, hogy az emberek jelentős része elhanyagolja a laptopját, így sajnos korántsem alapvető a rendszeres, helyes tisztítás. Éppen ezért összeállítottunk egy hasznos cikket a laptop tisztítás fontosságáról és annak megfelelő módjáról.

Miért fontos a laptop rendszeres tisztítása?

Napjainkra sokunk számára különösen fontos lett az egészségmegőrzés, a higiénia, így a tárgyaink tisztán tartása is. Ahogyan a ruháinkat is kimossuk, éppen olyan fontos lenne a nap mint nap használt munkaeszközünk, vagyis a laptopunk folyamatos karbantartása is.

Bizonyított tény, hogy a laptopunk – azon belül is leginkább a billentyűzet – több baktériumot tartalmazhat, mint otthonunk legkoszosabbnak vélt eleme, a wc ülőke. Ugyanis a laptop billentyűzete, de a touch pad, az egér vagy a kijelző is kitűnő táptalajként szolgál a különféle baktériumoknak.

Mindemellett nem elhanyagolható érv a laptop állapotának megőrzése sem. A belső alkatrészek tisztítása és az eszköz külsejének portalanítása egyaránt fontos, hiszen a laptop belsejébe kerülő por óriási károkat okozhat.

A tisztítás elhanyagolása leggyakrabban a hűtésre van negatív hatással, ugyanis a laptop belsejében felgyülemlett por akadályozni tudja a hűtés megfelelő működését, aminek következtében az alkatrészek könnyen túlmelegedhetnek. Ebben az esetben egyre csak csökkenni fog az eszköz teljesítménye, míg végül olyan rossz állapotba kerül, hogy már egyszerűbb lecserélni a laptopot, mint megjavíttatni.

A laptop tisztításának lépési

Belső tisztítás

Mind a külső, mind a belső tisztításra érdemes energiát szánni, azonban a belső karbantartást célszerű erre szakosodott szakemberre bízni, illetve szervizbe vinni. Már csak azért is, mert a legújabb laptopokat már nem olyan egyszerű szétszerelni, mint a régebbi típusokat, így könnyen kárt tehetünk az eszközben. Ha még a garancia is érvényes a laptopunkra, akkor pedig végképp ne próbálkozzunk az otthoni szerelgetéssel, tisztítással.

Külső tisztítás

Bár egyszerűnek tűnhet a feladat, nagyon sokan vannak, akik mégis helytelenül, rossz eszközzel vagy módszerrel végzik el a laptop külső felületeinek tisztítását.

Mindenekelőtt az első és legfontosabb, hogy húzz ki a laptopból minden csatlakozót, illetve győződj meg róla, hogy teljesen kikapcsolt állapotban van, bármely felületét is szeretnéd megtisztítani.

Képernyő

Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tisztítószert, amit a képernyő tisztításához használnak, közvetlenül a kijelzőre fújják. Ez talán a legrosszabb amit tehetünk, ugyanis a folyadék könnyen befolyhat a résekbe, a borítás alá, ami akár tönkre is teheti a laptopot.

Érdemes speciális, elektronikai eszközök tisztítására gyártott törlőkendőt használni, de ha nincs ilyen kéznél, akkor tökéletes megoldás lehet egy általános ablaktisztító folyadék is, egy puha, mikroszálas kendővel.

Billentyűzet

Bár néhányan bátran bele vágnak a billentyűk kiszedegetésébe, azonban laikusként ez nem igazán javasolt. A billentyűk közötti koszt, esetleg beragadt morzsákat vagy port egy puha fejű ecsettel vagy fültisztítóval egyszerűen el lehet távolítani.

A gombok tetejét, a zsíros ujjlenyomatokat pedig érdemes valamilyen speciális oldószerrel, fertőtlenítővel vagy 70%-os alkohollal, illetve izopropil-alkohollal megtisztítani, ugyanis ezek gyorsan elpárolognak, így esélyük sincs befolyni a gombok alá.

Egyéb felületek

A laptop egyéb felületeit, beleértve a touchpad-et is, nyugodtan töröljük át egy általános fertőtlenítővel befújt mikroszálas kendővel vagy a már említett elektronikai eszközök tisztítására szánt, speciális kendővel.

Ha szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz szét kínálatunkban, biztosan megtalálod a számodra megfelelőt, kedvező áron.

Szólj hozzá!