Neked milyen termékek jutnak eszedbe, ha a hp nevet hallod? Valami biztosan beugrik, ha már az interneten böngészel és akár teljesen laikusként is bármilyen számtech kütyüt használsz. Szinte biztos, hogy otthon, vagy a munkahelyeden használtál már hp nyomtatót, laptopot, monitort, vagy bármilyen számítástechnikai eszközt a kék hp betűkombinációból álló márkajelzéssel ellátva. Tudod, hogy mit jelent egyébként a rövidítés? Izgatnak a garázscégekből lett világóriások, akik néhány centtel a zsebükben valami világraszólót indítottak útjára? Talán nem véletlen, hogy egy-egy géniusz, vagy még többször két géniusz találkozásából valami nagy dolog születik.

Ami szintén filmbeillő (és legtöbbször valóban film is készül róluk) az az, hogy ők maguk valójában tiszta szenvedélyüket, hátsó szándék nélküli lelkesedésüket követik, és közel sem biztos, hogy már a legelején sejtik, milyen volumenű újítást hoznak létre. Persze sok ilyen történetben felbukkan később a zsarnokság, a mohóság, az irigység és persze a különféle pénzéhes cselszövések. Ami azonban elvitathatatlan, hogy a forradalmi technológiák és a robbanásszerű fejlődés egy-egy kivételes ember kivételes koponyájából indul. Nézzük, hogyan történt ez a hp háza táján!

William és David – az egyetemista géniusz kezdőszett

Igen, ebben a történetben is egy egyetemről indulunk, méghozzá a Kaliforniában lévő világhírű Stanford-ról. William Redington Hewlett és David Packard (itt már gyanúsak lehetnek a vezetéknevek) ugyanis mindketten a Stanford villamoskarára jártak épp egyidejűleg. Az átlagos sztorikkal ellentétben, ők be is fejezték az egyetemet. A közös munkájuk épp a nagy gazdasági válság idején, 1935-ben kezdődött. Az indulásról egy közös Coloradoban megszervezett baráti pecázás során döntöttek… tökéletes filmjelenet továbbra is.

2 év alatt dollármilliós vállalkozás – hogyan?

5 évvel később, a közös cég ötletének gondolatát jól átrágva egy házikó és egy fa garázs megszerzését követően neki is álltak a munkának. Ez az ikonikus garázs egyébként ’87 óta műemléki státuszba is került…No de vissza a munkához: első körben mindösszesen 538 dollárt fektettek a frissen induló cégbe. Az első termékük pedig egy hangberendezések tesztelésére szolgáló 200A audio oszcillátor volt.

Ezt követte a 200B, ami annyira jól sikerült, hogy nem más, mint Walt Disney vásárolta fel már akkor is világhírű stúdiója számára. Ezt az erőteljes kezdőrúgást követően 2 év múlva több mint 1 millió dollár forgalmat produkált a Bill és David által alapított eddigre már Hewlett-Packard, vagy rövidítve hp névre keresztelt startup cég. A logójuk kezdetben szögletes, mára már kerek, de alapjaiba véve nem nagyon változott. Egyszerű, de nagyszerű elnevezés, ami a kreatívkodás hiányának ellenére maximálisan elérte, amire hivatott.

Hogy jön a bowling pálya a high tech cuccokhoz?

A két barát kezdetben nem sokat törődött a csúcsminőségű számítástechnikai cuccokkal. Ha csak a villamosmérnöki végzettségüket vesszük alapul, valószínűleg elsősorban az elektronikai eszközök voltak fókuszban, nem pedig egy informatikai szegmens. Eleinte tehát számológépeket, voltmérő eszközt, mezőgazdasági berendezéseket, automata öblítőrendszereket, és például bowling gépek elektronikáját készítették el.

A HP nyomtatók mindent megváltoztattak!

Miután a leghíresebb miniszámítógépet (HP 2100 / HP 1000) és a rendkívülinek számító tudományos – és zsebszámológépet (HP 9100A és HP-35) is megalkották, már nagyon-nagyon sokan felnéztek rájuk.

Azonban mikor a ’80-as években előrukkoltak a tintasugaras-és lézernyomtatóikkal, akkor a világ onnantól már a lábaik előtt hevert. Sokáig a világ legnagyobbikának számítottak, és mai napig elképzelhetetlen, hogy letöröljük őket a technológiai térképről. Mostmár két szegmenst üzemeltetnek. A HP Inc. a hardwareket és az új technológiát, a HPE a szoftverfejlesztést képviseli.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen csúcstechnológiás felújított gépek közül válogathatsz nálunk, akkor bátran keress a hp márkára, hiszen kézzelfogható sikerük bizony megbízhatóságukat és szuper minőségüket is fémjelezi!

Nézz szét a PC Aréna HP készülékei között!

Szólj hozzá!