De miért vennék munkaállomást? Az nem csak a grafikusoknak kell? Egy PC nem elég jó? Jogos kérdések, amik megválaszolásával talán kiderül, miért fontoljuk meg a tervezett vásárlás előtt ezt az alternatívát is.

Személyi számítógép vs. Munkaállomás

Mi az a munkaállomás? Ha lecseréljük régi számítógépünket egy újra, általában fülig ér a szánk a teljesítménynövekedés láttán. A munkaállomások is erős hardverrel rendelkező gépek, ráadásul roppant megbízhatóak, hiszen folyamatos munkára tervezték őket. Gyakorlatilag egyszer bekapcsolod, aztán robotol mindhalálig. Úgy is viselkedik, mint egy szervergép.

Eredetileg egy konkrét, nagy teljesítményt igénylő munkafeladatra használták (grafikai tervezés, CAD, animációk gyártása), és a célszoftver követelményeinek megfelelően állították össze őket.

Manapság egy csúcskategóriás PC és egy munkaállomás (nem tud rá valaki egy jobb szót?) között már nem sok különbséget találunk a hardver néhány fontos elemén kívül. Nézzük meg tehát azokat az alkatrészeket, amiben egy workstation különbözik a hagyományos kivitelezésű személyi számítógépektől.

Befogadó alaplapok: egy PC alaplapon egy processzor foglalat van, míg WS esetében lehet több CPU foglalatos alaplap is. Emellett a grafikus kártyából is több befogadására alkalmas.

Hatalmas memória: egy PC 8-16GB memóriájával szemben a WS-ben 32-64GB RAM is lehet, esetleg turbózva ECC, azaz hibajavító tulajdonsággal.

Szervezett adattárolók: nagy kapacitású HDD vagy gyors SSD mindkét eszközben megtalálható a WS előnye az ún. RAID megoldással megtámogatott tároló vezérlés, mellyel nagyobb adatbiztonságot és gyorsabb működést érhetünk el.

Előnyök igény szerint

Normál irodai vagy átlagos otthoni használatnál nem feltétlenül éri meg beruházni egy munkaállomásra. Akkor azonban, ha nagyobb grafikai teljesítményre, adatbiztonságra, illetve sebességre van szükségünk, vagy rendszeresen több munkafeladatot futtatunk egyszerre,  érdemes megfontolni egy WS beszerzését.

Óriási számítási kapacitás, jóval megbízhatóbb, „fagyásmentes” működés és szerver nagyságrendű teljesítmény. Ezek jellemzik leginkább a munkaállomás használatával járó előnyöket.

Masszív keretek közt

Első pillantásra akár össze is téveszthetjük a munkaállomás házát egy személyi számítógép burkolatával. Második pillantásra azonban már észrevehetjük a jóval több csatlakozó foglalatot, a robosztusabb kivitelű építést, a nagyobb hűtőrácsokat. A lényeg persze nem a kinézetben van, de azért néhány gépnél már a formatervezők munkája is sugallja a nagyobb, megbízhatóbb és  komolyabb teljesítményt.

Néhány éve megjelentek a hordozható munkaállomások is, melyek szintén rendelkeznek a fentebb már részletezett tulajdonságokkal. Mindezek tetejébe még mobilak is maradhatunk, ami nagy előny lehet például terepen végzett munka estében.

Megéri beruházni egy munkaállomásra?

Minden a felhasználó konkrét igényeitől függ. Irodai környezetben bizony sok esetben megtérülhet egy megbízható, végtelen teherbírású workstation megvásárlása. Otthoni használat esetén már nem minden esetben éri meg új munkaállomást vásárolni. Bár erre is van megoldás.

Nézz körül a PC Aréna használt, szakszerűen felújított munkaállomásai között, és hamar rájöhetsz, hogy PC áron vásárolhatsz nálunk ezekből a strapabíró gépekből. Nem kell tehát lemondani a vágyainkról, hiszen egy használt munkaállomás is hozza az elvárt teljesítményt, biztonságot és sebességet.

Természetesen felújított munkaállomásainkra is vonatkozik a 7 lépéses bevizsgálás. Üzleti kategóriás számítógépeink is körültekintően tesztelt, megtisztított állapotban kerülnek átadásra.

Gépeinkre minimum egy év kérdés nélküli garanciát vállalunk. Házhozszállítás esetén biztonságos csomagolással látjuk el eszközeinket, ha pedig elakadnál az üzembe helyezésnél, vagy a további használat során, ügyfélszolgálati csapatunk készséggel segít bármiben.

Nézz szét a PC Aréna munkaállomásai között!

Szólj hozzá!