Az elmúlt időszak egyik legfontosabb kérdésköre a környezetvédelem. A tengerekben és óceánokban egyre inkább felhalmozódó műanyaghulladék kezdi ráébreszteni az embereket a tudatos fogyasztás jelentőségére. A legtöbb iparágban éppen ezért a gyártók egyre inkább próbálnak a fenntarthatóságra törekedni.

Nincs ez másként az informatikában sem, ahol a műanyag- és az elektronikai hulladék önmagában is komoly problémát jelent. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi energiát emészt fel a számítógépekhez szükséges alkatrészek legyártása.

Ez persze nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk elektronikai eszközeinkről. Tudatos vásárlóként azonban az ökológiai lábnyom jelentősen csökkenthető. Most azt is megmutatjuk, hogyan.

Mennyibe kerül egy új számítógép valójában?

PC vagy laptop vásárlásánál hajlamosak vagyunk kizárólag az árcímkén feltüntetett összeget nézni. Nagyon kevesen gondolnak bele abba, hogy mi is az az ár, ami egy új számítógépért valójában fizetünk.

Az elektronikai cikkek előállításához rengeteg energiaforrást használunk fel, melyek nagy része nem megújuló. Nem is gondolnánk például, hogy egyetlen chip előállításához 37,8541 liter víz szükséges.

Ami azt jelenti, hogy egy teljes laptop előállítása több, mint 333 liter vizet is igénybe vehet. A statisztikák szerint pedig éves szinten világszerte több, mint 100 millió laptop kerül eladásra. Ha megpróbálunk csak fejben utánaszámolni a dolognak, ez rengeteg vizet jelent, és annak tudatában, hogy bolygónk ivóvíz-készlete véges, a számok rendkívül ijesztőek lehetnek.

És akkor még nem beszéltünk az eszközök összeszereléséről, valamint nemzetközi szállításáról, pedig utóbbi folyamat még a gyártásnál is megterhelőbb lehet környezetünk számára. Bármennyire nem szeretnénk tehát, sajnos minden újabb eszköz megvásárlásával nagyobbra és nagyobbra növeljük tehát az ökológiai lábnyomunkat.

Így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk

Az ökológiai lábnyom, mint az élet főbb területein, úgy az informatikában is hatékonyan csökkenthető némi odafigyeléssel. A fogyasztás csökkentése érdekében, ha tehetjük, érdemes elkerülnünk az új eszközök vásárlását és arra törekedni, hogy használt, felújított gépet vegyünk.

Ezzel ugyanis hatékonyan csökkenthető a műanyag- és elektronikai hulladék termelődése. Ráadásul az energiafelhasználás is csökkentető. Hiszen az alkatrészek előállítása, összeszerelése, valamint szállítása olyan folyamat, mely képes jelentősen megterhelni a környezetet.

A felújított gépek esetében viszont egyfajta újrahasznosítás történik. A használaton kívül kerülő céges PC-k és laptopok felújítási munkák után kerülnek új tulajdonosaikhoz, így jóval kevesebb nyersanyag és energia felhasználása szükséges ahhoz, hogy egy minden funkciójában teljes, a hipermarketekben kapható gépekhez képest jóval erősebb PC-t vagy laptopot kapjunk.

Természetesen környezettudatos felhasználóként az sem utolsó szempont, hogy minél energiatakarékosabb, kis szervizigényű gépet válasszunk. A felújított irodai gépek pedig ennek a célnak is megfelelnek, hiszen komoly ellenőrzés után, új, strapabíró alkatrészekkel kerülnek újra forgalomba.

Ellentétben a hipermarketekben kapható eszközökkel, melyek előállítása során sokkal inkább az olcsó árra, mintsem a fenntarthatóságra és a minőségre törekednek a gyártók.

Nézz szét a készülékek között!

Szólj hozzá!