Javíts ki, ha tévedek, de ugye nincs olyan személy-, ingatlan-, autó-, vagy épp vagyonbiztosításod, ami ingyenes lenne? Ez nyilván nem véletlen, hiszen ki hallott már olyanról, hogy valaki jót állna a vagyontárgyaidért, 0 Ft díjért ellenében, ugye? Ebben az esetben felmerül a következő kérdés: a vagyoni értékű adataidnak milyen biztosítást szánsz?

Ha számítógépük védelmére kerül a sor, sokan mégis a spórolást választják és az ingyenes vírusirtók mellett döntenek. Talán nem is sejtve azt, milyen veszélyek leselkednek rájuk. Most bemutatjuk, milyen árat kell valójában fizetni az ingyenes szoftverekért, és miért éri meg jobban a megbízható, fizetős változat mellett dönteni.

Nagy árat fizethetünk az ingyenes programokért?

Az ingyenes vírusirtók legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy használatukért nem kell fizetnünk. Sem egyszeri összeget, sem pedig előfizetés-jellegű havidíjat. Ez csábítóan hangzik, azonban közismert tény, hogy manapság semmi sincs ingyen.

A legtöbb ilyen program általában két okból lehet ingyenes: az egyik, hogy funkcionalitásában korlátozott, és a teljes verzióért fizetnünk kell, a másik pedig az, hogy rengeteg reklámot tartalmaz, és önmagában is olyan, mintha egy malware lenne.

Előfordulhat az is persze, hogy egy jól működő, teljes verziós programot kapunk ingyen, ez azonban meglehetősen ritka, és általában ezek a szoftverek tudásukat tekintve jóval a fizetős vírusirtók mögött állnak. Vírusdefiníciós adatbázisuk kicsi, ritkán frissíthető, így nem tarthatók naprakészen a legújabb, legveszélyesebb kártevőkkel szemben.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sok esetben a teljes funkciójukban használható szoftverek csak 30 vagy 60 napos próbaverziók, melyek esetében a próbaidő lejárta után fizetnünk kell. Előfordul olyan is, amikor a letöltéshez szükséges regisztráció során kártyaszámot kell megadnunk. Ebben az esetben, ha nem deaktiváljuk időben a szolgáltatást, akkor a havidíjat kérdés nélkül levonhatják a számlánkról, ami kellemetlen meglepetésként érhet minket.

Ezért jobb döntés a fizetett szoftver

Az elmúlt években a hackerek egyre trükkösebbek, és egyre nehezebb lépést tartani az online csalásokkal és különböző kártevőkkel. Sajnos az egyre hitelesebbnek tűnő adathalász kísérletek és zsarolóvírusok korában élünk, amikor nem lehet elég óvatos az ember. Egy rossz kattintás is elég lehet ugyanis ahhoz, hogy féltve őrzött adataink illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A hackerek zárolhatják fontos fájljainkat, kiszivárogtathatják bankkártya-adatainkat, tönkretehetik számítógépünket, a lista gyakorlatilag végtelen. Ez pedig hosszútávon nagyon komoly veszteséget jelenthet, nem pusztán anyagi szempontból.

Sajnos az ingyenesen elérhető vírusirtóknak minden esetben van valami gyengepontjuk. A frissítések hiánya, a biztonsági rések, a gyengébb funkcionalitás. Ezek a hiányosságok pedig kiváló lehetőséget kínálnak a kiberbűnözőknek arra, hogy hozzá férjenek személyes adatainkhoz, zárolják féltve őrzött fájljainkat, vagy tönkre tegyék számítógépünket.

Arról már nem is beszélve, hogy néhány ingyenes program nem több, mint a felhasználók megtévesztése céljából kreált, egyszerű vírusirtónak álcázott kártevő.

Éppen ezért, ha lehetőségünk van rá, alkalmazzunk olyan megbízható, fizetős alternatívát, melyről tudjuk, hogy a legújabb, legtrükkösebb támadásokkal szemben is képes rendszerünk védelmét garantálni. Mint például a G Data és a NOD32, ami minden PC Arénás Windows-os számítógép és laptop mellett fellelhető. (Olcsóbban, mint gondolnád.)

Nézz szét a készülékek között!

Szólj hozzá!