Idén év elején vonult nyugdíjba a Microsoft sokak által használt operációs rendszere, a Windows 7. Ez azt jelenti, hogy nem készülnek hozzá frissítések, ami által használata komoly biztonsági kockázatokat rejt magában. Ez a probléma minden felhasználót érint, de különösen a cégekre és vállalkozásokra lehet fokozottan veszélyes.

A hír a tech sajtót már tavaly nyáron bejárta, sokan azonban ennek ellenére sem váltottak új, biztonságosabb operációs rendszerre, ami hosszabb távon súlyos következményekkel is járhat.

Ha még nem tetted, most megmutatjuk, miért érdemes a lehető leghamarabb a Windows 10 használatára váltanod!

Mit jelent a támogatás megszűnése?

Rengeteg felhasználó nincs tisztában azzal, mit is jelent pontosan, hogy a Windows 7 támogatását januárban hivatalosan is megszüntette a Microsoft. Mivel az operációs rendszer továbbra is működik, sokan gondolják úgy, hogy használata veszélytelen, ezért nincs szükségük arra, hogy a korszerűbb és biztonságosabb Windows 10-re váltsanak.

Ez a felfogás azonban igen komoly problémákhoz vezethet.

A támogatás megszűnésével ugyanis megszűntek a folyamatos biztonsági frissítések is, ami azt jelenti, hogy a Windows 7 felhasználók gyakorlatilag szabad prédát jelentenek az interneten garázdálkodó kiberbűnözőknek.

A hackerek ugyanis a biztonsági rések pontos ismeretében szinte pillanatok alatt férhetnek hozzá gépünkhöz, és olyan, maradandó károkat tehetnek benne, mely anyagilag is nagyon megterhelő lehet, eszmei értéket tekintve pedig akár megfizethetetlen is.

A hazai cégek többsége elavult operációs rendszert használ

Az elmúlt évek felmérései informatikai biztonság szempontjából sajnos rendkívül lehangoló képet mutatnak. Tavaly a magyar vállalatok nem kevesebb, mint harmada még az évek óta elavultnak számító Windows XP-t használta, igen komoly fenyegetésnek kitéve ezzel mind a céges hálózatot, mind a munkatársak személyes adatait.

A hackerek pedig jól ismerik a biztonsági réseket, és tudásukat nem félnek használni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt években a hazai vállalkozásoknak nem kevesebb, mint kétharmadát érte már kisebb vagy nagyobb, de sikeres kibertámadás.

Ne vegyük félvállról a fenyegetést

A veszély olyannyira komoly, hogy az amerikai felhasználókat már az FBI is figyelmeztette arra, hogy ne használják az elavult operációs rendszert. Támogatás hiányban ugyanis az ideális felületet biztosít a kiberbűnözők számára, ezt pedig vállalati titkok és személyes adatok bánhatják, de különböző virtuális kártevőkben akár számítógépeinket és szervereinket is tönkretehetik a hackerek.

Egy ilyen jellegű támadás pedig milliós, nagyobb cégek esetén akár milliárdos nagyságrendű károkat is okozhat, ami mellett az új, biztonságos operációs rendszerre történő váltás költségei gyakorlatilag eltörpülnek.

Hogyan váltsak Windows 10-re?

Az új operációs rendszerre történő váltástól sokan idegenkednek, mert problémásnak és költségesnek tartják a folyamatot. Azonban az elavult rendszer elhagyása egyszerre járul hozzá munkafolyamataink egyszerűsödéséhez és felgyorsulásához. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy biztosítja rendszerünk korszerű védelmét, ami hosszútávon egészen biztos, hogy kifizetődő befektetés.

Éppen ezért, ha számítógép vásárlásán gondolkodunk, érdemes olyan eszközbe fektetni a pénzünk, melynek beüzemelése után nincs szükség arra, hogy elavult operációs rendszert használjunk, vagy a Windows 10 tört verziójával trükközzünk. A PC Aréna oldalán kapható gépek és laptopok mindegyikén előre telepített, legális Windows 10 található annak érdekében, hogy vásárlóinknak a biztonság és a hosszútávon fenntartható használat miatt se kelljen aggódniuk.

Nézz szét a készülékek között!

Szólj hozzá!