Az összetett rendszerek működtetéséhez általában szükség van egy olyan kezelőfelületre, mely segít a különálló alkotóelemek összehangolásában, kontrollálásában. Nincs ez másképp egy számítógép esetében sem, hiszen egy PC vagy egy laptop sem más, mint hardverek összessége, melyeken különböző szoftvereket, applikációkat futtathatunk.

Ahhoz azonban, hogy erre lehetőségünk legyen, szükségünk lesz egy olyan kezelőfelületre, mely lehetővé teszi a hardverek és szoftverek megfelelő működését. Ez nem más, mint az operációs rendszer, melynek hiányában számítógépünk olyan, mint egy félkarú óriás, vagy a leggyorsabb, legmegbízhatóbb autó, mely a garázsban áll benzin nélkül.

Ezért van szükség operációs rendszerre

Az operációs rendszer a számítógép működése szempontjából elengedhetetlen alapprogram, mely elősegíti a hardverek egyszerű és biztonságos használatát, valamint biztosítja a kommunikációt a felhasználó és a gépen futó applikációk közt.

Az ISO nemzetközi szabványosítási szervezet definíciója szerint „olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

Operációs rendszer hiányában gépünk tehát nem több, mint hardverek összessége, melyeket a megfelelő tudás hiányában képtelenek vagyunk kontrollálni.

Operációs rendszert éppen ezért nem csak az asztali számítógépeken és laptopokon használunk. A különböző okos eszközökön, például az okostelefonokon is fut valamilyen OS, az Apple készülékein az iOS, a legtöbb egyéb mobilon pedig az Android.

Ebből már sejthető, hogy rengeteg operációs rendszer létezik, a legtöbb PC-n és laptopon azonban mégis Windows fut.

Miért használják annyian a Windows-t?

A Microsoft operációs rendszerének sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Windows 10-es verzióját már egy évvel ezelőtt is többen használták, mint összes versenytársát együttvéve. A felhasználók száma azóta pedig feltehetően ennél is tovább nőtt.

Ez leginkább a könnyen átlátható, egyszerű és felhasználóbarát kezelőfelületének köszönhető, melyet az elmúlt évtizedekben sok versenytárs próbált leutánozni, azonban senkinek sem sikerült.

Sokan vitatkoznának persze azzal, hogy a Microsoft Windows a világ legjobb és legstabilabb operációs rendszere lenne, azonban tény, hogy egyszerű kezelhetősége és kompatibilitása miatt az egyik legkedveltebb a felhasználók körében, és nem is véletlenül.

Sokan használnak elavult operációs rendszert

A statisztikák szerint hazánkban még mindig rengeteg felhasználó futtat gépén olyan operációs rendszert, mely támogatás hiányában elavultnak számít. A legnagyobb probléma ezzel pedig az, hogy az egyre szaporodó hackertámadások korában komoly veszélynek teszik ki számítógépeiket, valamint az azokon tárolt személyes adatokat és dokumentumokat.

A Microsoft a Windows XP támogatása után tavaly a Windows 7 támogatását is megszüntette, melynek köszönhetően ezek az operációs rendszerek már nem kapnak biztonsági frissítéseket, és használatuk kockázatossá vált. Ha szeretnénk igazán naprakésznek lenni, akkor érdemes a Windows 10 Home vagy pro verziójára váltanunk. A száz százalékos biztonság érdekében pedig használjunk mindig eredeti, vásárolt operációs rendszert, és ügyeljünk arra, hogy a megfelelő biztonsági frissítéseket rendszeresen telepítsük.

Szólj hozzá!